Balkan Pharmaceuticals anunță ”construcția unui nou complex industrial la Iași” în urma unei investiții de 9 milioane euro. ”Am finalizat deja proiectarea acestui complex care va cuprinde hale de producere, spații de depozitare și oficii, astfel încât produsele Balkan Pharmaceuticals să devină mai accesibile și pentru populația din România”, susține Georgel Bacinschi, șef Reprezentanță „Balkan Pharmaceuticals”. Producătorul moldovean de medicamente are deja notificate 20 produse în România, iar lansarea fabricii de la Iași va extinde spectrul de produse vândute pe piața din România.

Interesant e că fabrica va fi construită în cadrul unui proiectul finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului operațional regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este estimată la cca 9 milioane euro. Șantierul va fi deschis în primele luni din 2022.

Fabrica va fi in  Pașcani și se va axa pe vitamine

Prima fabrică Balkan din România va fi amplasată la Pașcani și va produce vitamine, extracte de plante și minerale

”Noi de cativa ani urmarim și testam piata europeana si am observat ca este loc de produse de calitate. Acum cam toti producătorii folosesc materie prima food grade care desigur că cedează din punct de vedere al purității și inofensivității celei de tip pharma grade. De asemenea, vitaminele in produsele existente pe piata se oxideaza ușor, de asta noi producem vitamine intr-un invelis special (le supunem unei prelucrari speciale). Sunt multe combinatii de vitamine si plante care nu-s compatibile dar ele sunt amestecate si puse pe piata fara teste in timp. Noi am observat ca multe dupa 1 an nu mai contin nici jumatate din ce scrie pe eticheta. O nouă problemă recent mediatizată peste ocean exprimă îngrijorarea că multe extrase de plante sunt contaminate cu metale grele, FDA a testat si a interzis multe în SUA dar in Europa nimeni nu verifica. În acest context noi vom produce suplimente de inalta calitate. Chiar vrem sa vedem daca exista posibilitatea de a oferi de 10 ori valoarea unui produs al nostru dacă se va demonstra științific neîndeplinirea standardelor de calitate”, susțin reprezentanții Balkan Pharmaceuticals.

Se pregătește și intrarea pe piața SUA

Ca să fie limpede că afacerea pregătită la Iași este una de anvergură, s-au deschis negocieri pentru intrarea pe piața SUA. ”Suntem in discutii cu o firma americana care ar dori sa fabricam pentru ei sub eticheta lor. Ei au un brand de multi ani dar nu au fabrica lor”, declară o sursă din interiorul Balkan Pharmaceuticals.

Cum SUA are cea mai reglementată piață d.p.d.v. legal, intrarea pe această piață ar certifica instantaneu investiția de 9 milioane euro de la Iași și i-ar permite să intre lejer pe piața europeană.

Fabrica de la Pașcani va avea inițial 2 linii de producție, solide si lichide. ”Va fi o bijuterie”, susțin categoric cei de la Balkan.

Pentru inceput în fabrica de aici vor lucra 40 angajati, dar ”sky is the limit”, pretind reprezentanții Balkan.

Balkan e cel mai mare producător de medicamente din Moldova

Balkan Pharmaceuticals are 2 fabrici și un laborator în Republica Moldova, cu un portofoliu cu peste 300 de produse, în diferite forme și doze, destinate tratamentului diferitor afecțiuni, de la răceli și alergii, până la maladii oncologice.

În 2016, la 10 ani de la fondare, Balkan Pharmaceuticals a lansat cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova, amplasată pe 2,5 hectare. Aceasta dispune de laboratoare și echipamente ultra-moderne, având un potențial de 400 locuri de muncă. „Am reușit să creștem capacitatea de producere la 250.000 de comprimate pe oră, 200.000 de capsule pe oră și să aducem un nou standard de producere a medicamentelor în R. Moldova”, a declarat Georgel Bacinschi.

Sursa: www.infomoldova.ro