Calciul și vitamina D sunt doi nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Atunci când sunt luate împreună, acești doi nutrienți pot avea mai multe beneficii pentru organism. Pentru sportivi, calciul și vitamina D3 rămân la fel de importante ca și pentru cei care nu practică sporturi. Cu toate acestea, sportivii pot avea nevoi nutriționale specifice datorate nivelului lor crescut de activitate fizică și antrenamentului intens.

Calciul și vitamina D au numeroase beneficii pentru sportivi

Sănătatea oaselor:

Sportivii, în special cei care practică activități fizice de impact, pot fi supuși unui risc crescut de leziuni osoase, precum fracturile de stres. Calciul și vitamina D3 sunt esențiale pentru menținerea densității osoase și a rezistenței. Asigurați-vă că obțineți suficient calciu și vitamina D3 pentru a vă proteja oasele de leziuni.

Performanță musculară

Calciul este necesar pentru contracția musculară adecvată. Sportivii au nevoie de mușchi puternici și sănătoși pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă. Vitamina D3 poate contribui la menținerea sănătății musculare și poate avea un impact pozitiv asupra funcției musculare.

Absorbție maximă a nutrienților

Vitamina D3 ajută la absorbția calciului în intestinul subțire, ceea ce poate fi benefic pentru sportivi, deoarece pot avea nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți din alimente și suplimente pentru a susține activitatea lor fizică intensă.

Sistem imunitar

Sportivii pot avea un sistem imunitar suprasolicitat din cauza antrenamentelor intense și a competițiilor frecvente. Vitamina D3 joacă un rol în funcționarea sistemului imunitar și poate ajuta la menținerea sănătății în general.

Doze recomandate

În ceea ce privește dozele recomandate de calciu și vitamina D3 pentru sportivi, acestea pot varia în funcție de mai mulți factori individuali, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică, nevoile nutriționale și altele. Cu toate acestea, pentru adulții sănătoși, recomandările generale pentru calciu și vitamina D3 sunt aproximativ următoarele:

  1. Calciu. Adulții sănătoși au nevoie în general de aproximativ 1000-1300 mg de calciu pe zi. Cu toate acestea, sportivii cu antrenamente intense sau cei care pot fi expuși la riscul de pierdere a calciului prin transpirație excesivă ar putea avea nevoie de o cantitate mai mare. Este important să obțineți calciul dintr-o combinație de alimente și, dacă este necesar, din suplimente alimentare.
  2. Vitamina D3. Doza recomandată de vitamina D3 poate varia în funcție de factori precum nivelul de expunere la soare, care poate ajuta la sinteza naturală a vitaminei D în piele. Cu toate acestea, pentru adulții sănătoși, se consideră că aportul zilnic de vitamina D3 recomandat este de aproximativ 600-800 UI (unități internaționale). Sportivii pot avea nevoie de o cantitate mai mare, mai ales dacă nu petrec mult timp în aer liber sau trăiesc în zone cu expunere limitată la soare.

Pentru sportivi, este important să monitorizați aportul de calciu și vitamina D3. Acest lucru poate implica ajustarea dietei sau, în anumite cazuri, suplimentarea cu calciu și vitamina D3, mai ales dacă există deficiențe nutriționale identificate.

Sursa: fit4pro.ro