Magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei și prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind în mare măsură sănătatea fizică și psihică deopotrivă. Concret, există o legătură directă între echilibrul psihic al unei persoane și cantitatea de magneziu prezentă în organism.

Câteva dintre cele mai importante reacții și procese

  • Metabolizarea glucozei și a carbohidraților. Magneziul ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge și are un rol însemnat în prevenirea diabetului zaharat. Concret, acest mineral ajută la eliberarea de insulină în organism pentru a contracara cantitatea de zaharuri din sânge. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta această boală cronică este mai scăzut în rândul persoanelor care au în corp cantitatea corectă de Magneziu. În plus, magneziul are și o contribuție majoră în procesul de transformare a zaharului în energie.
  • Reglarea tranzitului intestinal și a digestiei – asupra mușchilor din interiorul aparatului digestiv, astfel încât are o acțiune directă asupra digestiei. Practic, el ajută la reglarea tranzitului intestinal și este esențial în combaterea constipației.
  • Creșterea densității osoase. Magneziul este implicat direct în formarea oaselor și influențează activitatea osteoblastelor și osteoclastelor, celule responsabile de formarea de țesut osos. Altfel spus, forța danturii, a maxilarului, rezistența molarilor, premolarilor, a femurului, este strâns corelată cu cantitatea de Magneziu fixată în oase. Totodată, persoanele care nu au carente de magneziu au șanse mai mici de a suferi de osteoporoză. Mai mult decât atât, magneziul contribuie la sănătatea sistemului osos și prin rolul pe care îl are în procesul de absorbție a calciului.
  • Îmbunătățirea respirației. Unele studii au arătat că există o legătură directă între carenta de magneziu și dezvoltarea astmului sau a altor afecțiuni respiratorii. Explicația e simplă. Magneziul ajută la mișcarea corectă a mușchilor intercostali și atunci când apar carente de la acest mineral, apar blocaje și obstrucții ale aparatului respirator.
  • Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu și potasiu în membranele celulare. Prin această acțiune, magneziul combate acumularea de calciu și potasiu la nivelul mușchilor, susținând buna funcționare a sistemului muscular.
  • Contracararea oboselii și a stărilor de extenuare. Magneziul ajută la menținerea unui nivel de energie optim și menținerea unui echilibru cerebral. Ajută la sinapsele neuronale și elimină stările de stres, anxietate, oboseală.

Care este rolul magneziului în organism?

Cantitatea de magneziu de care are nevoie corpul nostru zi de zi poate fi cuprinsă în 4 lingurițe cu vârf (cam 400 de mg). Ca și prezența în organism, acest mineral se află pe locul 4 după Fier, Calciu și Carbon. Ca și răspândire, doar 1% din cantitatea de Magneziu se află în sânge. Restul îl găsim oase, interiorul celulelor musculare, în ficat și inima.

Magneziul este esențial pentru sănătatea aparatului cardiovascular. Un nivel scăzut al magneziului în organism este asociat cu importante afecțiuni cardiovasculare. Printre care: hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac (aritmii cardiace), angină pectorală, infarct miocardic, hipercolesterolemie și hipertrigliceridemie și insuficiență cardiacă congestivă.

În plus Magneziu mai are și alte roluri în corpul uman precum:

  • Adjuvant în cazul stărilor și dezechilibrelor mentale precum stări depresive, stări anxioase;
  • Crește rezistența fizică prin reglarea contracțiilor musculare și eliminarea spasmelor;
  • Combate inflamațiile de la nivelul articulațiilor și nu numai;
  • Previne migrenele prin reglarea anumitor procese neurologice;
  • Ajută la contractia mușchilor interstitiali;
  • În plus acest mineral este esențial în cazul femeilor însărcinate pentru că ajută la eliminarea preeclampsiei. Acea stare patologică la femeile gravide după a 20-a săptămână de sarcină, care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale și eliminarea de proteine vitale prin urină.

Vitamina B6 ajută la absorbția magneziului

Vitamina B6 ajută la absorbția magneziului, de aceea, pentru rezultatele cele mai bune, cei doi nutrienți trebuie asociați. Simptomele deficitului de magneziu sunt: agitația, anxietatea, slăbiciunea sau bătăile neregulate ale inimii.

Vezi alimente bogate în magneziu »