A avea o dietă pe bază de legume și fructe are multiple beneficii, cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor. Una dintre principalele provocări pe care le presupune acest stil de viață este evitarea eventualelor deficiențe.

Deficiențele nutriționale care sunt cele mai frecvente în cazul dietelor vegane și vegetariene sunt:

Vitamina B12

Este cel mai cunoscut deficit. Vitamina B12 se găsește mai ales în alimente de origine animală precum lactatele, carnea și ouăle. Deși unele site-uri web susțin că – de exemplu – ciupercile sunt surse de vitamina B12, totuși ele conțin analogi (inactivi) care sunt similari vitaminei B12, dar care nu își fac treaba. De fapt, există doar două surse de încredere ale acestei vitamine și – acestea – sunt alimentele „fortificate” cu acest nutrient și suplimentele nutritive.

Simptomele deficitului de vitamina B12 sunt: ​​anemie, care poate duce la depresie, confuzie mentală, amorțeală la nivelul membrelor și chiar pierderea echilibrului.

Vitamina D

Vitamina D joaca un rol important in sanatatea oaselor, precum și a sistemului imunitar, nervos și muscular. Aceasta vitamina se gaseste mai ales in produsele lactate, galbenusurile de ou si pestele gras. O alta sursa de vitamina D ar fi expunerea la soare dar – acest lucru – devine foarte dificil in sezonul rece.

Deficitul de vitamina D poate slăbi oasele, crește riscul de scleroză multiplă, slăbiciune musculară, cancer și depresie. In aceasta perioada este dificil pentru oricine să obțină un aport zilnic adecvat de vitamina D. Așa că suplimentarea poate fi o opțiune importantă.

Fierul

Fierul este un mineral important pentru celulele roșii din sânge și necesar formării hemoglobinei. Anemia feriprivă este o problemă frecventă, în special la femei, și poate fi uneori foarte dependentă de alimentație. Daca este adevarat ca fierul animal este mai bine absorbit decat fierul vegetal, absorbtia lui poate fi crescuta odata cu consumul de vitamina C. Alimentele vegetale bogate în fier sunt leguminoasele, nucile, tărâțele, legumele cu frunze verzi, care pot fi consumate împreună cu alimente precum kiwi, căpșuni, portocale, ardei, broccoli, care sunt bogate în vitamina C.

În funcție de cât de mult te antrenezi (veganii pot depinde puțin mai mult de fier decât alții) important este să maximizezi absorbția fierului cu Vitamina C.