Cerealele integrale și unele legume conțin fitați, care sunt compuși care pot reduce absorbția zincului în organism. Fitații sunt forme ale acidului fitic și pot forma complexe cu mineralele, inclusiv zincul, ceea ce face dificilă absorbția acestora în tractul digestiv.

Zinculeste un mineral important pentru funcționarea corectă a organismului, inclusiv pentru sistemul imunitar, dezvoltarea celulară și repararea țesuturilor. Dacă nivelul de zinc absorbabil este redus din cauza prezenței fitaților, acest lucru poate afecta starea de sănătate.

Totuși, există moduri de a reduce impactul fitaților asupra absorbției zincului:

  • Înmuierea, fermentarea și germinarea. Aceste procese pot reduce conținutul de fitați din alimente precum cerealele integrale. Înmuierea în apă timp de câteva ore înainte de gătit sau fermentarea/grămințarea anumitor alimente poate ajuta la scăderea conținutului de fitați.
  • Gătitul: Gătitul poate, de asemenea, contribui la reducerea conținutului de fitați din alimente.
  • Combinația cu surse bogate în zinc. Consumul de alimente bogate în zinc în același timp cu alimente bogate în fitați poate ajuta la compensarea pierderii de zinc. Surse bune de zinc includ carne, pește, ouă și unele semințe.

Notă! Fitații nu sunt întotdeauna dăunători; ei pot avea și beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de cancer. Totuși, pentru persoanele care se bazează în mare măsură pe alimente bogate în fitați, cum ar fi vegetarienii sau vegani, ar putea fi util să monitorizeze aportul de zinc și să ia în considerare surse alternative sau suplimente, dacă este necesar.

Studii despre influența fitaților asupra absorbției zincului

Există cercetări care au investigat influența fitaților asupra absorbției zincului și metodele pentru a reduce această influență. Un studiu publicat în “The Journal of Nutrition” în 2002 a examinat absorbția zincului în rândul femeilor care consumă o dietă bogată în fitați. A fost observat că nivelurile de zinc absorbabil erau semnificativ mai mici în comparație cu grupul de control. În același studiu, procese precum înmuierea și fermentarea au fost evaluate pentru impactul lor asupra absorbției zincului. S-a constatat că aceste procese pot îmbunătăți absorbția zincului într-o anumită măsură.

Iată câteva alte studii care ar putea fi relevante:
  • “Phytic acid in health and disease” (2002). Acest articol de revizuire analizează rolul fitaților în organism și abordează atât aspectele benefice, cât și cele potențial dăunătoare ale acestora.
  • “Effects of soaking, germination and fermentation on phytic acid, total and in vitro soluble zinc in brown rice” (2004). Acest studiu a investigat modul în care înmuierea, grămințarea și fermentarea influențează conținutul de acid fitic și zinc în orezul brun.
  • “Impact of soaking, dehulling, cooking and fermentation on phytate level and mineral bioavailability of some locally consumed legumes in northern Nigeria” (2010). Acest studiu s-a concentrat asupra impactului proceselor precum înmuierea, dehulling (înlăturarea cojii), gătitul și fermentarea asupra conținutului de fitați și biodisponibilității mineralelor în legume consumate în nordul Nigeriei.

Aceste studii oferă o perspectivă asupra interacțiunii dintre fitați și zinc. Dar și asupra modurilor de a reduce efectele negative ale fitaților asupra absorbției zincului. Este important să menționăm că domeniul cercetării nutriționale este în continuă evoluție…