Mulți culturiști cred că ar trebui să reducă aportul de grăsimi când țin dietă, pentru că își imaginează că există o legătură între consumul de grăsimi și grăsimea din jurul taliei. Ghici! Una dintre cele mai bune metode pentru a reduce procentul de grăsime corporală este chiar consumul de grăsimi (bune) în loc de carbohidrați. Și asta din cauza faptului că aceste grăsimi oferă un grad mai mare de sațietate în comparație cu carbohidrații, însemnând că fiecare calorie „durează” mai mult ca efect. În plus, aceste grăsimi nu produc un răspuns insulinic atât de puternic în comparație cu carbohidrații. Insulina este hormonul care reglează zahărul din sânge și îi spune corpului ce sursă de energie să utilizeze.

Când vine vorba de grăsimile sănătoase, o importanță crucială o are consumul de omega 3, care are un nivel scăzut, de regulă, în alimentație. Sursele de omega 3 includ somonul, sardinele, inul și castanele. Grăsimile saturate asigură materia primă pentru secreția unor hormoni, printre care testosteronul. Sursele bune de grăsimi saturate includ carnea slabă de vită, produsele lactate și ouăle cu tot cu gălbenuș.

Studii despre grăsimi sănătoase și scăderea în greutate:

Consumul de grăsimi sănătoase și scăderea în greutate:

Gardner CD, et al. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018;319(7):667–679.

Acest studiu arată că nu există o diferență semnificativă în pierderea în greutate între dietele cu conținut scăzut de grăsimi și cele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Impactul omega 3 asupra sănătății:

Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Effects on Risk Factors, Molecular Pathways, and Clinical Events. J Am Coll Cardiol. 2011;58(20):2047-2067.

Acest articol examinează efectele omega-3 asupra riscului cardiovascular și subliniază beneficiile acestora asupra sănătății inimii și a sistemului circulator.

Rolul grăsimilor saturate și testosteronului:

Hu FB, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med. 1997;337(21):1491-1499.

Acest studiu sugerează că grăsimile saturate pot avea un efect benefic asupra nivelurilor de testosteron.

Aceste studii susțin beneficiile consumului de grăsimi sănătoase, importanța omega 3 în dietă și rolul grăsimilor saturate în producerea hormonilor.