BCAA

Amioacizii cu lanţuri ramificate nu sunt un supliment folosit pentru arderea grăsimilor. Pentru a optimiza acest proces de ardere ai nevoie să-ţi păstrezi cât mai multă masă corporală activă (muşchi). Atâta vreme cât eşti într-un deficit caloric, există probabilitatea de a pierde masă musculară. De aceea sunt utili aceşti aminoacizi, care te vor ajuta să păstrezi un nivel ridicat al sintezei proteice şi vor reduce efectele negative ale catabolismului. Dintr-o perspectivă estetică, vei arăta mai bine dacă slăbeşti dar îţi păstrezi mai multă masă musculară.

Dacă vei consuma aminoacizi cu lanţuri ramificate, îţi vei putea îmbunătăţi performanţele sportive. În mod indirect, acest lucru te ajută şi în procesul de slăbire, deoarece consumul de energie la sală trebuie să fie în continuare unul ridicat.

SFAT! Dacă te străduieşti din greu să-ţi acoperi necesarul proteic, mai ales în cazul în care călătoreşti sau ţii un regim alimentar drastic, aminoacizii cu lanţuri ramificate reprezintă o alegere excelentă. Dar dacă deja ai o dietă bogată în proteine, nu mai adăuga pe deasupra şi BCAA cu speranţa că astfel îţi vei îmbunătăţi rezultatele. BCAA este considerat un supliment care îţi permite să te antrenezi pe stomacul gol fără riscul pierderii de masă musculară. Totuşi, ca şi în cazul proteinei, doze mai mari de BCAA nu înseamnă neapărat rezultate mai bune.

GLUTAMINA

Efortul fizic intens duce la scăderea cu 50 % a cantității de glutamină din organism. Nivelurile de glutamină foarte scăzute în organism duc la scăderea forței, rezistenței și capacitătii organismului de a se reface. Studiile au arătat că suplimentarea cu glutamină poate reduce la minimum distrugerea mușchilor și îmbunătățește metabolismul proteinelor.

Acest aminoacid ajută la producerea de energie pe mai multe căi. Mușchii pot folosi glutamina pentru a produce mai multă energie în timp ce te odihnești între seturi, ceea ce te ajută să te recuperezi mai bine și să-ți mărești forța și rezistența la ultimele seturi.

Glutamina ajută de asemenea la anihilarea substanțelor chimice ce induc oboseală, care se formează în timpul exercițiilor intense, crește nivelul hormonului de creștere și eliberează mai multă grăsime pentru a îmbunătăți recuperarea. Glutamina îmbunătățește și modul în care celulele musculare se încarcă cu glicogen din carbohidrați, deci acestea pot lucra mai bine timp mai îndelungat. Glutamina furnizează energia necesară pentru ca sistemul imunitar să poată funcționa eficient.

Acest studiu evidențiază legătura dintre glutamină și pierderea în greutate

Titlu:Effects of oral glutamine supplementation on exercise-induced gastrointestinal permeability and tight junction protein expression” (Efectele suplimentării orale cu glutamină asupra permeabilității gastrointestinale induse de exerciții fizice și expresiei de proteine ​​ale joncțiunii strânse). Autori: Zuhl M, Schneider S, Lanphere K, Conn C, Dokladny K, Moseley P. Publicat în: Journal of Applied Physiology (2014)

Rezumat: Acest studiu a examinat efectele suplimentării orale cu glutamină asupra permeabilității gastrointestinale induse de exercițiile fizice și expresiei de proteine ​​ale joncțiunii strânse. Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit suplimente cu glutamină și unul care a primit un placebo. După un exercițiu intens, s-a constatat că grupul care a primit glutamină a avut o scădere semnificativă a permeabilității intestinale și o creștere a expresiei de proteine ​​ale joncțiunii strânse în comparație cu grupul placebo. Aceste rezultate sugerează că suplimentarea cu glutamină are beneficii în protejarea integrității gastrointestinale în timpul exercițiilor fizice intense. Asta influențeaza indirect performanța și recuperarea în activitățile sportive și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase.