Sanatatea sistemului osteoarticular
Indiferent de varsta, sistemul osos are nevoie de nutrienti care sa-l sustina in buna functionare. Joint Support ULTRA este un supliment perfect pentru optimizarea sănătății articulare, ameliorarea durerii și a simptomelor artritei. Formula are acțiune antiinflamatorie, accelerează recuperarea articulațiilor, reconstruiește oasele și cartilajul (rezistență) și ameliorează rigiditatea restabilind mobilitatea.
Joint Support ULTRA conține următoarele ingrediente:
- Colagen de tip II (UC-II),
- Colagen Peptan®,
- Glucozamină 1500 mg,
- Condroitină 1000 mg
- MSM 3000 mg
- Turmeric 300 mg
- Boswellia 200 mg
- Acid hialuronic 200 mg
- Calciu 300 mg
- Vitamina C 80 mg
- Vitamina D3 200 UI
- Extract de piper 10 mg
Colagenul
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și o componentă esențială a pielii, oaselor, cartilajelor, a vaselor de sânge și a numeroase alte țesuturi. Este un element indispensabil pentru sănătatea sistemului osteo-articular, a pielii, a dinților și gingiilor, dar și în procesul de vindecare a rănilor interne și externe.
Colagenul de tip II.În organismul unei persoane bolnave de artrită, colagenul de tip II se autodistruge selectiv. Acesta este momentul în care se iniţiază un răspuns imun către toate cartilajele care se degradează, astfel încât apar durerile de încheieturi de la nivelul mâinilor, genunchilor, şoldurilor, spatelui etc.
Suplimentarea cu colagen de tip II accelerează refacerea după traumatisme ale oaselor, mușchilor, cartilagiilor și tendoanelor, inclusiv traumatisme minore (tendinite, luxații, rupturi musculare etc).
Colagen Peptan®.Peptidele de colagen Peptan® sunt așa-numitele peptide de colagen tip 1. Aceasta înseamnă că sunt identice cu colagenul găsit în oasele și pielea umană.
Peptan® este un produs bioactiv natural de înaltă puritate, care conține mai mult de 97% proteine.
Peptidele de colagen Peptan® sunt optimizate pentru biodisponibilitate și activitate ridicată, iar forma lor hidrolizată le face ușor digerabile de către oameni. Peptan® este un ingredient bioactiv care a fost dezvoltat special pentru a oferi beneficii multiple pentru sănătate. Acesta acționează ca blocuri de construcție, reînnoind țesuturile corporale, cum ar fi pielea, oasele și articulațiile. Numeroase studii științifice au demonstrat beneficii pentru sănătatea articulațiilor și a oaselor, frumusețea pielii, îmbătrânirea sănătoasă.
Glucozamina și Condroitina
În ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni apelează la suplimente pe bază de sulfat de glucozamină sau compuși ce conțin în plus, și condroitină.
Glucozamina este un compus existent în organism, mai ales la nivelul articulațiilor de orice tip și este implicată în formarea cartilajului. Producția acesteia poate fi însă alterată de diverse inflamații sau boli cronice, de aceea în unele cazuri, suplimentarea ei prin administrare orală poate avea efecte benefice.
La ora actuală există dovezi care sprijină utilizarea sulfatului de glucozamină în tratamentul osteoartritei genunchiului și se consideră că fracțiunea sulfat ajută la consolidarea cartilajelor.
Glucozamina este adesea recomandată împreună cu condroitina, care de asemenea, în mod natural, provine din cartilaj. Utilizarea terapiilor integrative pe bază de glucozamină are efect în special la persoanele cu gonartroză și osteoartrită, încă de la formele de debut, și la persoanele care practică mult sport ce presupune presiune pe articulații (alergat, jogging, sărituri).
Condroitina. Este parte integranta a cartilajului normal. Cartilajul se comporta ca un tampon intre oasele ce formeaza o articulatie.
MSM (Metilsulfonilmetan)
MSM (metilsulfonilmetan) este o substanta pe baza de sulf care se gaseste in mod normal in plante, organisme animale si in corpul uman. Este una dintre cele mai usor de administrat substante pe baza de sulf, deoarece nu are miros neplacut, nu lasa gust amar si nu irita pielea la administrarea indelungata.
Sulful mentine permeabilitatea membranei celulare, favorizand eliminarea compusilor de metabolism din interiorul acesteia. Totodata, intra in compozitia colagenului, o fibra esentiala in mentinerea sanatoasa a pielii, tendoanelor, articulatiilor. Favorizeaza sinteza de glucozamina la nivel articular si mentine aspectul sanatos al pielii, parului si unghiilor, sustinand productia de cheratina. Administrarea de MSM reduce procesele inflamatorii din organism, acesta fiind potrivit in afectiuni ca osteo-artrita, artrita reumatoida, tendinita, bursita, inflamatii pe nerv, inflamatii musculare, sindrom premenstrual. Reduce afectarea musculara si efectele stresului indus de efort fizic indelungat.
Turmericul
Practic, turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma. Conform specialistilor, curcuminul continut de turmenic ar putea ajuta la ameliorarea unei arii largi de afectiuni. Curcuminul este un antiinflamator puternic, care actioneaza la nivel molecular. Conform studiilor publicate in Journal of Bilogical Chemistry au demonstrat ca poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kB. Desi are un rol important in sistemul imunitar, actiunea neregulata a moleculei NF-kB poate duce la infectii virale, soc septic, boli inflamatorii si autoimune.
Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, turmericul poate fi folosit pentru ameliorararea diverselor afectiuni ale pielii. De asemenea, turmericul poate inlesni vindecarea taieturilor, ranilor si leziunilor.
Boswellia
Boswellia (Boswellia Serrata), cunoscuta si drept olibanum, este un arbore originar din India, Orientul Mijlociu si nordul Africii, care creste in zone calde cu soluri calcaroase.
Extractul de Boswellia Serrata, in special acidul boswelic, a demonstrat o actiune selectiva, blocand in special actiunea enzimei cu rol pro-inflamator 5-LOX. Administrarea de produse pe baza de Boswellia au evidentiat o reducere a durerii si inflamatiei articulare cu 32 pana la 65%, in functie de doza administrata.
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic a fost descoperit in anul 1934 si este o molecula alcatuita din zaharuri, care se afla in tesutul conjunctiv natural al organismului. Acesta are rolul de a mentine hidratarea la nivelul tesuturilor. Cele mai mari concentratii de acid hialuronic se regasesc la nivelul ochilor, precum si la nivelul articulatiilor.
Ce este acidul hialuronic? Acidul hialuronic este o polizaharida, adica este alcatuit din mai multe molecule de zahar. Acesta este una dintre pricipalele componente ale matricei extracelulare, avand rolul important de a mentine hidratarea in tesuturi.
Acidul hialuronic lubrifiaza cartilajele si articulatiile, prevenind degradarea acestora. Oferind sustinere articulatiilor, acidul hialuronic poate preveni o serie de afectiuni precum osteoartrita. La nivelul cartilajelor si articulatiilor, acidul hialuronic actioneaza precum o bariera de protectie in jurul fiecarei celule.
Calciul
Prezent pretutindeni in natura, calciulare un rol esential in organismul uman, asigurand functionarea normala a sistemului osteoarticular, densitatea osoasa si functionarea celulelor musculare si nervoase. Macroelement vital pentru oameni, calciul se regaseste in mai multe alimente, insa fixarea lui in oase depinde si de prezenta altor vitamine si minerale.
In corpul uman, calciul reprezinta aproximativ 2% din masa corporala si se depoziteaza in proportie de 99% in sistemul osos si in dinti, sub forma fosfatului si a citratului de calciu. Cantitativ, oasele au in componenta aproximativ un kilogram de calciu.
Vitamina C
Cunoscuta pentru implicatiile benefice in sanatatea sistemului imunitar si pentru proprietatile antioxidante, vitamina C este considerata unul dintre cei mai siguri si mai eficienti nutrienti. Si-a castigat notorietatea de remediu eficient in numeroase manifestari.
Datorita faptului ca este recunoscuta ca fiind un antioxidant care protejeaza celulele si previne deteriorarea lor, vitamina C prezinta numeroase beneficii, dintre care cele mai importante sunt:
Vitamina C poate avea efect reparator la nivelul pielii. Prin sustinerea in formarea normala a colagenului, vitamina C poate fi eficienta in cicatrizarea si in vindecarea ranilor suferite in urma arsurilor, taieturilor sau a expunerii la raze ultraviolete. Studiile au aratat, de asemenea, ca administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare al ranilor.
Vitamina D
Vitamina D este cunoscuta drept „vitamina soarelui”, deoarece este produsa in timpul expunerii la razele soarelui, insa se regaseste in mod natural si in anumite alimente, fiind benefica pentru mentinerea sanatatii oaselor.
Vitamina D este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi si poate fi stocata in organism timp indelungat. Aceasta se regaseste in mod natural in unele plante si alimente si poate fi sintetizata de organism in urma expunerii la razele solare. De asemenea, vitamina D poate fi regasita si sub forma de suplimente alimentare. Vitamina D este stabila la caldura, sensibila la lumina si oxidanti, fiind necesara in procesul de dezvoltare osoasa.
Vitamina D contribuie la reglarea nivelului de calciu si la mentinerea unui nivel optim de fosfor in sange. Acesti factori sunt esentiali pentru sustinerea sanatatii sistemului osos. Vitamina D este, astfel, necesara pentru a ajuta intestinele sa stimuleze si sa absoarba calciul care ar putea fi eliminat din organism de catre rinichi. La adulti, deficienta de vitamina D se poate manifesta sub forma osteomalaciei sau inmuierea oaselor. Osteomalacia duce la scaderea densitatii osoase si la slabiciunea musculara. Studiile au evidentiat faptul ca aportul ridicat de vitamina D poate contribui la scaderea riscului de aparitie a osteoporozei si a fracturilor osoase in cazul persoanelor in varsta si al femeilor aflate la menopauza.
Vitamina D pentru sportivi. Studiile au evidentiat faptul ca vitamina D ofera suport in cresterea performantei fizice atat la nivelul membrelor superioare, cat si la cel al membrelor inferioare. Din acest motiv, sportivii pot consuma suplimente pe baza de vitamina D, pentru cresterea rezistentei la efort.
De regula, bolile asociate deficientei de vitamina D pot fi osteoporoza, densitate minerala redusa si un risc crescut de aparitie a fracturilor osoase in randul persoanelor in varsta.
Piperul
Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.
Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.
REFERINTE:
1. Sulfur for Better Health? Yes, 10 Surprising Ways, www.healthfree.com
2. www.optimsm.com
3. www.secom.ro
4. www.doc.ro
5. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/
Sursa: fit4pro.ro