Vitamina E
Vitaminele E reprezintă un grup de vitamine liposolubile care pot fi clasificate în tocoferoli și tocotrienoli. Deficitul de vitamine E este de obicei cauzat de o problemă de digestie a grăsimilor alimentare, poate cauza probleme neurologice. Vitaminele E prezintă un rol de antioxidant, protejând membrana celulară de acțiunea distructivă a speciilor reactive de oxigen.
Este o vitamina pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. Tocmai de aceea, este necesar un aport alimentar regulat de vitamina E. Aceasta se asimileaza natural, prin consumul de legume, uleiuri vegetale, fructe cu coaja lemnoasa, galbenus de ou sau ficat. Aportul de vitamina E poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Rolul si beneficiile vitaminei E
Are un puternic efect antioxidant si contribuie astfel la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi. Prin acest efect antioxidant, vitamina E incetineste imbatranirea celulara. Tocmai de aceea este folosita in prepararea a numeroase produse dermato-cosmetice, dar si in suplimentele anti-aging.
Principalele functii ale Vitaminei E:
- Puternic antioxidant;
- Contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
- Contribuie la mentinerea sanatatii ochilor;
- Protejeaza ficatul;
- Asigura metabolismul zaharurilor;
- Ajuta la cicatrizarea ranilor;
- Sprijina sistemul imunitar;
- Sprijina formarea de noi tesuturi;
- Asigura metabolismul aminoacizilor;
- Asigura metabolismul acizilor grasi;
- Contribuie la vindecarea arsurilor.
Alimente bogate in vitamina E
Alimente care sa te ajute sa obtii aportul necesar:
- Seminte de floarea soarelui – semintele contin aceasta vitamina intr-o cantitate foarte mare;
- Migdale – pot fi incluse in diverse preparate pentru a aduce aportul zilnic;
- Arahide – pot fi de asemenea utilizate ca si migdalele;
- Avocado – acesta este un fruct pe care il poti include in mai multe retete;
- Spanac – spanacul este un aliment foarte popular care iti ofera multe vitamine si mineralele esentiale;
- Dovlecel – dovlecelul este o leguma savuroasa cate poate fi inclusa in numerose preparate;
- Sfecla alba – aceasta este un produs mai putin consumat de romani, dar care are numeroase beneficii pentru sanatate;
- Pastrav – pastravul este una dintre cele mai importante surse de vitamina E.