Zincul – mineral esențial
Zincul este un mineral esențial care joacă multe roluri în organism, inclusiv în susținerea sistemului imunitar, vindecarea rănilor și sinteza ADN-ului. Zincul este important pentru sportivi, deoarece este implicat în funcția și recuperarea mușchilor, sinteza proteinelor și metabolismul energetic. Performanța la sportivii de anduranță, în special – în cazul antrenamentelor prelungite -, necesită nutriționale mari. Deoarece sportivii de anduranță se confruntă cu condiții dure în perioadele de antrenament, aceștia caută strategii alimentare alternative pentru îmbunătățirea performanței de rezistență și a sănătății metabolice.
Suplimentarea cu zinc a fost studiată în legătură cu performanța sportivă, iar cercetările sugerează că este benefică. De exemplu, s-a demonstrat că suplimentarea cu zinc îmbunătățește performanța atletică la sportivii de anduranță, potențial prin îmbunătățirea absorbției de oxigen și reducerea stresului oxidativ.
În plus, suplimentarea cu zinc poate fi benefică pentru sportivii care sunt expuși riscului de deficiență de zinc, cum ar fi vegetarienii și veganii, și cei care se angajează într-o activitate fizică intensă care poate crește pierderea de zinc prin transpirație și urină.
Suplimentarea cu zinc
Suplimentele de zinc pot fi luate în anumite situații, cum ar fi în cazul unei diete restrictive care nu asigură suficient zinc sau în cazul unor afecțiuni medicale care determină o deficiență de zinc. De asemenea, sportivii și persoanele care fac exerciții fizice intense și frecvente pot avea nevoie de o cantitate suplimentară de zinc.
Atunci când decideți să luați suplimente de zinc, urmați instrucțiunile de pe etichetă sau indicațiile medicului dumneavoastră. Doza recomandată poate varia în funcție de vârstă, sex, greutate și alte factori individuali.
Surse alimentare de zinc %
Iată câteva surse alimentare comune de zinc și aproximativ procentul de valoare zilnică (DV) per porție:
- Stridii (gătite, prăjite, 6 bucăți medii): 293%
- Friptură de vită (gătită, 85g): 24%
- Cotlet de porc (gătit, 85g): 14%
- Fasole (coaptă , 1 cană): 10%
- Caju (prăjit uscat, 28g): 10%
- Migdale (prăjite uscate, 28g): 6%
- Năut (fiert, 1 cană): 15%
- Linte (fiartă, 1 cană): 12%
- Quinoa (fiartă, 1 cană): 13%
- Iaurt grecesc (fără zahăr, 1 cană): 9%
Este important de menționat că biodisponibilitatea zincului variază în funcție de sursa alimentară. Sursele de zinc de origine animală, cum ar fi stridiile și carnea, sunt mai ușor absorbite de către organism decât sursele de origine vegetală. În plus, unele alimente, cum ar fi cerealele integrale și legumele, conțin fitați, care se pot reduce absorbția acestuia. Prin urmare, este important să consumați o varietate de alimente care sunt surse bune de zinc și să luați în considerare factorii care pot afecta absorbția acestuia.
Pe scurt, vitamina C poate fi benefică pentru frumusețe, ajutând la îmbunătățirea aspectului pielii, la reducerea petelor întunecate și la protejarea împotriva daunelor solare, precum și la promovarea părului sănătos și la reducerea cicatricilor.