Beneficiile glutaminei (studii). Glutamina este un aminoacid esențial care joacă un rol crucial în funcționarea corpului uman. Este una dintre cele mai abundente substanțe chimice găsite în corp și este implicată într-o varietate de procese biologice importante, inclusiv sinteza proteinelor, funcția imună, menținerea echilibrului acido-bazic și susținerea sănătății intestinale.

Numeroase studii științifice care au investigat efectele glutaminei asupra sănătății umane

Iată câteva dintre aceste dovezi:

  1. Sinteza proteinelor musculare: Studiile au arătat că suplimentarea cu glutamină poate spori sinteza proteinelor musculare și poate reduce degradarea acestora. Acest lucru este crucial pentru persoanele implicate în antrenamente intense sau care se recuperează după leziuni sau intervenții chirurgicale.
  2. Imunitatea: Glutamina este un nutrient esențial pentru celulele imune, cum ar fi limfocitele și macrofagele. Numeroase cercetări au demonstrat că suplimentarea cu glutamină poate spori funcția imună și poate reduce riscul de infecții, în special la persoanele care suferă de stres fizic sau infecții severe.
  3. Sănătatea intestinală: Mucoasa intestinală este extrem de dependentă de glutamină pentru funcționarea sa normală. Studiile au arătat că suplimentarea cu glutamină poate ajuta la vindecarea mucoasei intestinale deteriorate și poate îmbunătăți integritatea sa, reducând astfel permeabilitatea intestinală și riscul de inflamație și afecțiuni intestinale.
  4. Prevenirea pierderii de masă musculară în situații de stres: În situații de stres fizic sau metabolic, cum ar fi arsurile sau traumele, nivelurile de glutamină din organism pot scădea semnificativ. Studiile au arătat că suplimentarea cu glutamină poate ajuta la prevenirea pierderii de masă musculară și poate promova recuperarea mai rapidă în aceste condiții.

Câteva exemple de studii

  1. “Glutamine and the regulation of intestinal permeability: from bench to bedside” – Această revizuire sistematică și meta-analiză, publicată în 2012 în revista Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, examinează rolul glutaminei în menținerea sănătății intestinale și reducerea permeabilității intestinale, oferind dovezi solide pentru beneficiile sale în acest domeniu.
  2. “Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation” – Această lucrare, publicată în 2013 în jurnalul Nutrients, oferă o analiză cuprinzătoare a rolului glutaminei în metabolismul și funcția imună, precum și a potențialelor beneficii ale suplimentării cu glutamină în diverse condiții clinice.
  3. “Effects of glutamine supplementation on immune function in athletes: a systematic review of clinical trials” – Această revizuire sistematică, publicată în 2015 în jurnalul Nutrients, analizează rezultatele mai multor studii clinice care au investigat efectele suplimentării cu glutamină asupra funcției imune la sportivi, concluzionând că există dovezi că glutamina poate spori funcția imună în anumite condiții.
  4. “The effects of glutamine supplementation on athletic performance, body composition, and immune function: A systematic review and a meta-analysis of randomized controlled trials” – Această meta-analiză, publicată în 2018 în jurnalul Sports Medicine, analizează rezultatele mai multor studii clinice și concluzionează că suplimentarea cu glutamină poate îmbunătăți performanța sportivă, compoziția corporală și funcția imună la sportivi.

Aceste studii reprezintă doar o mică parte din cercetările disponibile care susțin beneficiile glutaminei pentru sănătate. Pentru o înțelegere mai profundă și pentru a lua decizii informate, este recomandat să consulți mai multe surse…

Nota! L-Glutamine de la Balkan Pharmaceuticals este un produs cu L-Glutamină marca KYOWA®. Aceasta este cunoscută pentru standardul său înalt de calitate și eficacitatea dovedită.