Pe măsură ce îmbătrânim, pierderea masei musculare este inevitabilă și, odată cu aceasta, pierderea forței și a rezistenței fizice. Mai puțină coordonare, flexibilitate și mobilitate articulară sunt probleme care apar si se agravează pe masură ce înaintăm în vârstă… Dar indiferent de vârstă, aceste procese pot fi, fără îndoială, amânate…

Mișcarea nu este doar pentru cei care sunt deja sănătoși. Nu trebuie oprită nici după o anumită vârstă, de fapt, devine mai importantă și aduce multe beneficii:

Pentru sănătatea fizică

  • Ajută la menținerea greutății, mai ales că rata metabolică încetinește pe măsură ce îmbătrânim, iar menținerea unei greutăți sănătoase este o provocare.
  • Practicarea activității fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână ajută la creșterea metabolismului, împreună cu o ardere mai mare a caloriilor.
  • Îmbunătățește mobilitatea, flexibilitatea și echilibrul.
  • Reduce pierderea densității osoase și, prin urmare, reduce riscul de osteoporoză și riscul de fracturi.

Limitează pierderea musculară

  • cu cât faceți mai multe exerciții, cu atât va fi mai puțină pierdere musculară și cu atât puterea dvs. va fi mai mare.

Îmbunătățește somnul

  • te ajută să adormi mai repede, să dormi mai bine și, de asemenea, să te trezești mai energic.

Beneficii pentru funcția cognitivă

  • prin aceasta ne referim la faptul că poate îmbunătăți funcțiile creierului, cum ar fi creativitatea, și poate preveni pierderea memoriei, declinul cognitiv și demența.
  • De fapt, mai multe studii au arătat că poate ajuta la încetinirea dezvoltării unor tulburări ale creierului, cum ar fi Alzheimer.

Începerea sau menținerea unei rutine de exerciții este o provocare, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. De la 50-60 de ani, argumentele pentru a nu face mișcare sunt multe. Dar dacă rămâi activ asta îți va îmbunătăți starea de spirit, ameliora stresul și vei beneficia de bunăstare fizică, cât și mentală.

Niciodată nu este prea târziu pentru a începe sa faci sport, iar persoanele care abia încep o viață activă ca adulți prezintă îmbunătățiri fizice și mentale mai mari decât persoanele tinere.

Câteva suplimente care pot fi benefice pentru cei care se angajează în activități fizice, în special la vârsta a treia:

  1. Proteine: Un aport adecvat de proteine este esențial pentru menținerea și creșterea masei musculare. Poți obține proteine din surse alimentare precum carne, pește, ouă și produse lactate, sau poți considera suplimente proteice în funcție de nevoile tale.
  2. Colagen:Este o proteină esențială pentru sănătatea articulațiilor și a țesuturilor conjunctive. Suplimentele de colagen pot ajuta la menținerea și îmbunătățirea mobilității articulare.
  3. Vitamina D:Contribuie la sănătatea oaselor și poate ajuta la menținerea nivelului de energie. Mulți oameni în vârstă au deficiențe de vitamina D, așa că este posibil să fie recomandat un supliment.
  4. Omega-3:Acizii grași omega-3, găsiți în uleiul de pește, pot ajuta la reducerea inflamației și pot susține sănătatea cardiovasculară și a articulațiilor.
  5. Coenzima Q10: Este un antioxidant care poate susține funcția cardiacă și poate ajuta la generarea de energie în celule.
  6. Magneziu: Contribuie la funcția normală a mușchilor și poate ajuta la prevenirea crampei musculare.
  7. Creatina: Poate ajuta la creșterea forței și masei musculare, având beneficii în special pentru cei care practică exerciții de rezistență.
  8. Vitamina K2: Este importantă pentru sănătatea oaselor și poate ajuta la menținerea densității osoase.
  9.  Tribulus Terrestris: Este un supliment natural pentru îmbunătățirea performanței sportive și a sănătății sexuale, în special pentru bărbați.

Amintește-ți că nu există o soluție universală și că nevoile individuale pot varia. În plus, o alimentație echilibrată și variată ar trebui să ofere majoritatea nutrienților de care ai nevoie. Suplimentele ar trebui să completeze o dietă sănătoasă, nu să o înlocuiască.